מילים ממייסדת "אם לאם" פרופ' מרשה קייטס
יחסי אנוש הם הבסיס למהות שלנו בעולם. הם נותנים משמעות לחיינו, תורמים לזהות העצמית, לבטחון העצמי, ומניעים אותנו קדימה לעשייה ויצירתיות. יחסים אלה מורכבים מקשרים בתוך המשפחה, בין חברות וחברים, ובתחום הקהילה בה כל אחד ואחת חי וחיה. ישנן תקופות בחיים בהן יחסים אלה חשובים יותר. דוגמה לכך היא תקופת ה"יולדת", שנגדיר כאן כשנה הראשונה לאחר לידה. קשרים בתקופה זו חשובים ביותר כדי להעניק לאם תמיכה, הבנה, הכלה ועזרה, אולם בו בזמן קשה לקיימם ולפתחם בגלל עומס ועייפות של היולדת. ללא תמיכה מתאימה ובלתי-שיפוטית בתקופה זו, הרבה אימהות מוצאות את עצמן לבד, חסרות בטחון ומותשות.
זהו הצורך שהניע אותי להקים את פרויקט "אם לאם". בסוף שנת 1999, בהיותי בשנת שבתון בבוסטון, ארה"ב, היה לי זמן להרהר ולהתנדב בקהילה בפרויקט בו נשים מתנדבות תמכו ביולדות. זכיתי לפתח את הפרויקט בירושלים, עם התאמות לאוכלוסיה ולתרבות הישראלית, בשיתוף עם סטודנטית לשעבר שלי, מרים שריקי, פסיכולוגית התפתחותית. השגתי מימון דרך קרן האריס והמשכתי לפתח את התכנית שבנינו בין כותלי האוניברסיטה העברית, שם הייתי פרופסורית לפסיכולוגיה התפתחותית.
סניפי אם לאם
חדרה
אורלי מור ודייזי אלמדו מומיקה
מייל: Orlymor89@gmail.com
טלפון: 052-6054230
מייל: Daizyalmado@gmail.com
טלפון: 050-9772723
תל אביב-יפו, אגף דרום
מיכל בנטוב, נעם לאופר, יעל שרי וחן גולדמן
laufer_no@mail.tel-aviv.gov.il
תל אביב-יפו, אגף מרכז-צפון
גילי קליינמן-הוד וברוריה מירון
תהליך הקמת סניף
פגישת היכרות עם גורמים ברשות
איתור רכזת בהתבסס על המלצת העמותה
הגדרת תקציב בסיסי שכולל שכר רכזת ותקציב פעילות
הכשרת רכזת
סדרת מפגשים מרוכזים עם העמותה
קבלת רכזת ותיקה לחניכה וליווי
הצטרפות למאגר הרכזות ושירותי העמותה
קורס הכשרת רכזות
כחלק מתפיסת העולם המקצועית גיבשנו ביחד עם בית הספר ללימודי תעודה של סמינר הקיבוצים קורס שנתי להכשרת רכזות אם לאם. במהלך הקורס ירכשו הרכזות כלים ביצירת זהות, פיתוח והעמקה של השפה המקצועית, למידה תאורטית והתנסות מעשית ובכך נפעל לקידום והקמה של סניפי אם לאם מקצועיים ופעילים.
רכזות אם לאם יוצרות מציאות חיים חדשה עבור הורים שנמצאים במעטפת ההולדה: ביצירת חיבורים והובלה של רשת בטחון עבור היולדות והתינוקות,
ביצירת חוסן קהילתי משמעותי שמשפיע על האם והתינוק בחלון הזמן הקריטי של תחילת החיים, חיבור של היולדות למעגלי שייכות ולמידה, יצירת מעגלי מתנדבות
שמצטרפות למעגל הנתינה, ומתרגול יומיומי של קשר, הקשבה ואמפתיה, ועד העבודה מול השותפים בקהילה – רווחה, טיפות חלב ורופאי קהילה, אנשי הטיפול בגיל הרך והמערך הפסיכו – סוציאלי ברשות.
"יחסי אם ילד הם המונחים ביסוד כל יחסי האנוש האחרים" / אדריאן ריץ', "יילוד אישה"
מטרות התכנית
גיבוש וטיפוח תחושת מסוגלות עצמית ומקצועית
זהות תפקידית ומוטיבציה בניהול תכנית קהילתית- רשותית.
העמקת תחושת השייכות וגיבוש קהילת עמיתות
ביסוס קבוצת התייחסות מקצועית, למידת עמיתות המזמנת שיתוף בדילמות ובאתגרי התפקיד, אוורור רגשות, שותפות והכלה.
הקניית ידע וכלים מעולמות הטיפול, הייעוץ והנחיית הקבוצות בתחומי התפתחות הילד, הורות, קשר ותקשורת אם-תינוק בשנת החיים הראשונה, עבודה עם אמהות לאחר לידה והדרכת מתנדבות העובדות עמן.
ביסוס כישורים ניהוליים בניהול תכנית קהילתית – רשותית
רתימת שותפים לעשייה משותפת עבור אמהות לאחר לידה, גיוס משאבים, ניהול תקציב, שווק ועוד.
הובלת תהליכי גיוס, הנחייה, הדרכה ושימור מתנדבים.
התכנית הינה תכנית לימודים שנתית, המתפרסת על פני 2 סמסטרים – יום לימודים אחת לשבועיים